Verhalen van Waarde: Het belang van samenwerken voor de regio!

Stichting Gezond in Mijn Streek zet zich met verschillende programma’s in voor het verbeteren van de ervaren gezondheid binnen de regio Parkstad. Het doel is dan ook om elke dag van waarde te zijn voor de regio. In de rubriek Verhalen van Waarde wordt wekelijks een waardevol verhaal uit een van de programma’s van Gezond in Mijn Streek uitgelicht. Deze week spreken we in het Parkstad Limburg Stadion met clubcoördinator van Nationaal Programma Heerlen-Noord en projectleider van de Bovengrondse Vakschool, Kim Wintjens. Met deze, en nog vele andere, organisaties zet zij zich in voor een inclusieve samenleving waarin iedereen de kans krijgt om deel te nemen. Ongeacht religie, leeftijd, afkomst of wat dan ook.

Zo’n twee weken geleden vond de open clubdag plaats bij Sporting Heerlen. Hier was Gezond in Mijn Streek ook aanwezig om de meet & greet met Roda JC-spelers Nils Röseler en Joshua Schwirten te begeleiden. Hier troffen we Kim, die deze middag als clubcoördinator mede heeft georganiseerd.

De rol als clubcoördinator is geboren vanuit een samenwerking tussen Nationaal Programma Heerlen-Noord, Gemeente Heerlen en de Bovengrondse Vakschool. ‘’Met als missie om sportclubs als vindplaats en doorstroomlocatie te gaan inzetten’’, aldus Kim. Zij benadrukt dat sport verbindt en dat mensen via een sportclub terecht kunnen komen bij instanties die mensen helpen te re-integreren in de samenleving. ‘’Het Nationaal Programma heeft als doelstelling dat de kinderen van de kinderen niet meer in deze omstandigheden opgroeien. Vanuit die visie is de gedachtegang geboren om de club centraal in een wijk te positioneren.’’

Momenteel werkt het Nationaal Programma Heerlen-Noord samen met instanties als: de Bovengrondse Vakschool, JENS, Buurtteams Heerlen, @ease, de GGD, Stichting Leergeld Parkstad, bibliotheek SCHUNCK en Gezond in Mijn Streek. Zo stelt Kim zichzelf en andere partijen de vraag hoe ze elkaar kunnen versterken. ‘’En dat we echt samenwerken, dat is wel het allerbelangrijkste, het samenwerken.’’ Veel van deze organisaties zijn dan ook te vinden op de aangewezen sportlocatie de wijk. ‘’De doelstelling is om maatschappelijke loketten te creëren op de verenigingen.’’

Volgens Kim zijn sportclubs hier het perfecte middel voor vanwege het feit dat de mensen binnen de doelgroep vaak niet weten hoe ze geholpen kunnen worden of ze vinden het lastig om de stap te zetten om hulp te vragen.’’ binnen zo’n vereniging als het hart van de wijk is dat allemaal laagdrempeliger. Dan kunnen de trainers gewoon aangeven naar welke instantie iemand kan gaan om hulp te krijgen.’’ Momenteel is er iedere woensdagmiddag een andere partner aanwezig bij Sporting Heerlen om mensen informatie te geven en waar nodig hulp aan te bieden.

Een ander evenement waar Kim aan bij heeft gedragen is het event Beyond the Game – is voor iedereen. Tijdens dit event klonk het startschot voor het nieuwe jaarprogramma Bewegen en Inclusiviteit dat zich richt op het versterken van sociale veiligheid binnen sportverenigingen in Parkstad. Ook hier waren verschillende organisaties bij betrokken, waaronder Gezond in Mijn Streek. Op deze manier proberen we er met z’n allen voor te zorgen dat de ervaren gezondheid binnen de regio Parkstad verbetert.